Synnytysvastaanotto Synnytysosasto Ennen synnytystä Synnytyksen jälkeen Äitiyspoliklinikka

Avautumisvaihe
Lääkkeetön kivunlievennys
Lääkkeellinen kivunlievennys
Ponnistusvaihe
Syntymän ihme
Vauvan ensihetket
Ensi-imetys
Jälkeisvaihe
Epäsäännölliset synnytykset
Keisarileikkaus eli sectio
 
Sivukartta
Synnytyssairaalan etusivulle

Haavan hoito

Haavan päivittäiset suihkuttelut aloitetaan leikkauksen jälkeisenä päivänä 2-3 kertaa päivässä runsaalla vedellä muutaman minuutin ajan. Huolellinen hygienia vähentää haavatulehduksen riskiä. Suihkun jälkeen haava kuivataan taputellen puhtaalla pyyhkeellä. Haavalle on hyvä antaa ilmakylpyjä useita kertoja päivässä. Paranemassa oleva haava ei tarvitse muita hoitotoimenpiteitä kuten rasvoja ja siteitä. Hankausta haava-alueella tulee välttää. Haavan ympäristössä saattaa olla mustelmia tai esiintyä tunnottomuutta, mutta ne paranevat ajallaan. Ihotunto saattaa jäädä hieman heikommaksi haavan molemmin puolin.

Ompeleiden/hakasten poisto
Iholla olevat ompeleet tai hakaset poistaa yleensä oma kätilö/terveydenhoitaja, ellei niitä ole jo sairaalassa poistettu. Yleensä poisto tehdään 5-7 vrk kuluttua leikkauksesta. Saatte osastolta kotiutumisvaiheessa ohjeet poistoajankohdasta.

Kuume tai tulehduksen oireet
Leikkauksen jälkeen tulehdusriski on suurentunut. Haavan punoitus, kuunotus, turvotus, haavasta erittyvä vetinen tai märkäinen vuoto saattavat olla merkkejä tulehduksesta. Lisäksi voi olla kuumetta, haavassa voi tuntua kipua ja kohtu voi aristaa. Tällöin tulee ottaa yhteys omaa terveyskeskukseen tai osastolle kotiuduitte mahdollisen antibioottikuurin aloittamista varten.

Kuntoutuminen leikkauksen jälkeen
Toipuminen leikkauksesta kestää noin kuukauden, jolloin tulee välttää raskaita kotitöitä, erityisesti raskaita nostoja sekä nopeita vartalon kiertoliikkeitä. Oman vauvan nostaminen ja hoitaminen ovat sallittuja. omia tuntemuksia "kuuntelemalla" voi vähitellen lisätä liikkumista oma toipumisen edetessä. Sänkyyn ei kannata jäädä makaamaan, sillä toipuminen nopeutuu liikkuessa. Lisäksi laskimotukosten vaaraa pystytään vähentämään liikkumalla.
Vuoteesta nouseminen onnistuu parhaiten kyljen kautta käsillä työntäen, vartalon kiertoa välttäen. Ryhtiä kannattaa tarkkailla kävellessä; selkä suorana, hartiat rentoina. 2.-3 vuorokauden kuluttua leikkauksesta voi aloittaa seuraavanlaiset jumppaliikkeet, jotka nopeuttavat toipumista. Selin makuulla polvet koukussa nostetaan lantio rauhallisesti venyttäen ylös ja lasketaan alas. Selin makuulla kierretään rauhassa polvia oikealle ja vasemmalle. Molempia liikkeitä toistetaan noin kymmenen kertaa kahdesti päivässä ensimmäisten neljän viikon ajan. Saunassa käyntiä suositellaan vasta n. 2-3 viikon kuluttua leikkauksesta.

Kivunhoito
Haavakipua esiintyy 1-2 viikkoa leikkauksesta. Säännöllinen kipulääkkeen ottaminen ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä nopeuttaa haava-alueen paranemista ja näin toipumista. Imetyksen aikana suositeltavin kipulääke, on parasetamoli, mutta muutkin tulehduskipulääkkeet käyvät lyhytaikaisesti käytettynä.


Keisarinleikkaus
Suunniteltu keisarileikkaus
Keisarileikkauksen riskit
Keisarileikkauksen jälkeen
kotihoito-ohjeet