SEINÄJOEN KESKUSSAIRAALA

KORVA-, NENÄ- JA KURKKUTAUTIEN TOIMINTAYKSIKKÖ

    Kotisivu Ylös

SEINÄJOEN KESKUSSAIRAALA

KORVA-, NENÄ- JA KURKKUTAUTIEN TOIMINTAYKSIKKÖ

 

Hoito-ohjeita hopeakanyylipotilaalle

Teille on tehty hengitystieavanne. Kanyylin tarkoitus on pitää avanne auki. Kanyyli vaatii päivittäistä hoitoa.

Kanyylin vaihto

Teillä on hyvä olla kaksi kanyylia. Ulkokanyyli vaihdetaan puhtaaseen 1 – 2 viikon välein.

1. Laittakaa vaihtokanyyliin nauhat ja kanyylilappu valmiiksi.
2. Liukastakaa kanyylin ulkopinta esim. butandiolilla.
3. Poistakaa entinen kanyyli.
4. Puhdistakaa avanteen ympäristö.
5. Laittakaa kanyyli peilin edessä paikoilleen. Se aiheuttaa ohimenevää yskänärsytystä.
6. Sitokaa nauhat. Nauhat ovat sopivan kireällä, kun sormi mahtuu nauhan ja ihon väliin.

Puhdas kanyyli tulee aina laittaa välittömästi paikoilleen juuri käytössä olleen kanyylin poiston jälkeen. Puhekanyylin puheosa on ehdottomasti otettava yöksi pois, ellei yöksi vaihdeta tavallista kanyylia.

Avanteen hoito

Ihon suojaamiseksi kanyylin alla on hyvä käyttää pehmeää taitosta tai liperiä. Avanteen ympäristön iho puhdistetaan esim. veteen kostutetuilla vanupuikoilla. Iho rasvataan perusvoiteella.

Kanyylin puhdistus

Sisäkanyyli:
Sisäkanyyli puhdistetaan kaksi kertaa päivässä tai tarvittaessa liman erityksen määrästä riippuen. Kanyyli pestään pehmeällä pulloharjalla ja astianpesuaineella sekä huuhdellaan kuumalla juoksevalla vedellä.

Koko kanyyli:
Sisä- ja ulkokanyyli irrotetaan toisistaan. Molemmat kanyylit pestään pehmeällä pulloharjalla ja astianpesuaineella. Huuhdellaan ja keitetään 15 minuuttia. Kanyylit keitetään erillään. Niitä säilytetään puhtaassa rasiassa tai pussissa.

Hopeakanyylien ulkopinta on hopeoitua metallia. Tummuneet kanyylit voidaan kiillottaa nestemäisellä hopeankiillotusaineella, minkä jälkeen kanyylit puhdistetaan ja huuhdellaan huolellisesti. Kanyyleja ei saa liottaa kiillotusnesteessä, koska hopeointi ei kestä sitä.
Jos hopeointi on lohkeillut, kanyyli on käyttökelvoton. Se voidaan joko hopeoida uudestaan tai vaihtaa uuteen kanyyliin.


Kostutus

Riittävä ilmankosteus takaa sen, etteivät mahdolliset limaeritteet kuivu ja karstoitu kanyyliin. Höyrystävät huoneilmankostuttajat ovat suositeltavia.
Kostuttamista voi tehostaa suihkuttamalla sumutinpullolla 0,9%:tista keittosuolaliuosta avanteeseen. Kostutussuihketta tulee käyttää niin usein, ettei avanteen sisäpuolelle pääse muodostumaan karstoja.
Keittosuolaliuosta saa apteekista tai sitä voi valmistaa itse liuottamalla kaksi teelusikallista suolaa puoleen litraan keitettyä vettä.

Suojaus

Avanne tulee suojata kylmyydeltä, pölyltä, roskilta, hiekalta, puuterilta ym. epäpuhtauksilta. Suojaukseen voi käyttää harsokangasta.
Saunomista metallikanyylin kanssa tulee välttää palovammavaaran takia.

Tarvittaessa voitte kysyä neuvoja Seinäjoen keskussairaalan korvatautien poliklinikalta puh. (06) 415 4892 (ma-pe klo 8-14)
 

 
Sivuston ylläpito: Panu Kuoppala
Muutettu: 14.1.2011